Laden Lezingen

« Alle Lezingen

  • Dit lezing is voorbij.

Echt werk? Vandaag of morgen? Debat over tewerkstelling van personen met een handicap (organisatie GRIP vzw)

21 mei, 2022 om 11:00 - 12:45

Door te werken kunnen we een inkomen verwerven, sociale contacten onderhouden en onze identiteit vorm geven. Voor de meeste mensen is werken een belangrijk onderdeel van hoe ze hun leven uitbouwen. Voor mensen met een handicap is dit niet anders, maar in Vlaanderen worden ze nog te vaak uitgesloten van de arbeidsmarkt.
Tijdens het debat staan we stil bij de vaststelling dat mensen met een handicap moeilijk aan ‘echt werk’ geraken. Met ‘echt werk’ bedoelen we dus een betaalde job in een gewone werkomgeving. Daar kunnen, indien nodig, ondersteunende maatregelen bij te pas komen. Maar het gaat wel om een job met loon naar werken.
Het recht op werk is vastgelegd in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. In artikel 27 staat het recht op werk. Hoe wil de politiek dit verder implementeren? Hierover gaan we in debat met Bram Van Braeckevelt (Groen, Schepen Gent), Allessia Claes (N-VA, Vlaams parlementslid), Lise Vandecasteele (PvDA, Vlaams parlementslid), Nahima Lanjiri (CD&V, Federaal parlementslid) en Hannes Anaf (Vooruit, Vlaams parlementslid)

In Vlaanderen leeft het idee dat mensen met een handicap vooral werken in maatwerkbedrijven (voorheen ‘beschutte werkplaatsen’ en ‘sociale werkplaatsen’). Het VN-Verdrag wijst erop dat dit geen ideale situatie is. Tewerkstelling in beschutte of sociale werkplaatsen kan op voorwaarde dat deelname aan de reguliere economie de eerste mogelijkheid is en dat de arbeidsvoorwaarden in beschutte werkplaatsen evenwaardig zijn als in de open arbeidsmarkt. Welke is de visie van de panelleden?

Een goede job vinden is voor iedereen een uitdaging. Mensen met een handicap stoten evenwel op een aantal drempels. Alleen al de ontoegankelijkheid en moeilijke bereikbaarheid van veel werkplekken speelt in hun nadeel. Vaak stoten ze ook tegen vooroordelen. En als omwille van een handicap aanpassingen nodig zijn, dan is er niet altijd de bereidheid om dit te doen. Hoe kunnen we samen die drempels wegwerken? Dat bespreken we ook met Jos Wouters (Platform Handicap en Arbeid) en Johan Cremery (ervaringsdeskundige)

Gegevens

Datum:
21 mei, 2022
Tijd:
11:00 - 12:45
Lezing Categorie:
Lezing Tags:
, ,
Doelgroep
Voor alle geïnteresseerden

Sprekers

Politici van verschillende politieke partijen en ervaringsdeskundigen
Lynn Formesyn – Moderator

Locatie

Auditorium Flex 2